Kart over bomstasjoner i Grenland.

Bypakke fase 1

Bypakka ble vedtatt av Telemark fylkeskommune og kommunene Skien, Porsgrunn og Siljan høsten 2013. Innkrevingen fra 13 bommer i Grenland startet 3. oktober 2016. Det er estimert at innkrevingen i Bypakke 1 skal avsluttes i 2025.

Nå kommer Bypakke fase 2 med innkreving i ti nye år.

Hva sier tallene?

I perioden fra 2017 til og med 2024 har antall bompasseringer økt fra 23 855 243 til 25 312 142. Det er en økning med 1 456 899 passerte kjøretøy og over 25% er el-biler (Tall fra Vegfinans). Disse tallene danner imidlertid ikke grunnlaget for å måle trafikkutviklingen, og dermed måloppnåelsen.

Utviklingen i antall bompasseringer
Tall fra Vegfinans.

Byvekstavtalene har mål om nullvekst i persontransport med bil: I byområdene skal klimagassutslipp, kø, luftforurensning og støy reduseres gjennom effektiv arealbruk og ved at veksten i persontransporten tas med kollektivtransport, sykling og gange. Trafikkutviklingen for persontransport med bil, målt med byindeks og reisevaneundersøkelser, ligger til grunn for vurderingen av måloppnåelsen i avtalene.

Gjeldende avtale om Bypakke Grenland har 2016 som referanseår, og i stedet for å måle antall bompasseringer (det var ikke bompenger i hele 2016) brukes 30 målepunkter i Siljan, Skien og Porsgrunn. Dette kalles byindeksen. Mer om byindeksen og Statens vegvesens metodikk finner du her: Byindeks Grenland.

Her finner du et kart over målepunktene i byindeksen: Trafikktall.

Statens vegvesen mener nullvekstmålet for biler er oppnådd, men påpeker at det er usikkerhet rundt hvordan pandemien har påvirket trafikkmønsteret. De åpner også for usikkerhet rundt trafikklekkasje til områder som ikke blir målt. De påpeker også at det er vanskelig å måle stillestående trafikk (kø i rush-tiden?):

"Med dagens trafikkregistreringsutstyr er det utfordrende å få god datakvalitet når trafikken er veldig saktegående og tidvis stillestående. Punkter med høy andel av denne typen trafikk bør ikke tas med i byindeksen. I slik trafikk vil lengdemålingene til en viss grad bli feil og underkjent. Dermed blir det mindre datagrunnlag for lette kjøretøy."

Trafikkmønsteret har endret seg noe og mye av trafikken mellom byene har flyttet seg til øst-siden. Trafikken mellom byene har økt.

Sykkeltrafikken har gått ned og kollektivtrafikken har ikke økt. Det er en økning i antall el-biler.

Utviklingen i kollektivtransport
Tall fra Statistisk sentralbyrå: Tabell 06672
Utviklingen i sykkeltrafikk Skien
Sykkeltelling Skien
Tall fra Statens vegvesen